Árad a Tisza, apad a Zagyva, hazatért a Duna mellől a Kötivizig védelmi osztaga

Megosztás

A Tisza áradása miatt ma reggel 6 órától ismét árvízvédelmi készültséget rendelt el az igazgatóság a folyó mentén Kiskörétől Dobáig, illetve Fegyvernekig terjedő védvonalszakaszon.

A Tisza árhulláma Vásárosnaményban tegnap késő délután tetőzött 453 cm-rel, jelenleg Záhony térségében tetőzik. 
A Tisza vízállásai ma reggel 7 órakor a következők voltak: Tiszabecs 1 cm, apadó (I. fok 300 cm), Vásárosnamény 431 cm, apadó (I. fok 600 cm), Tokaj 586 cm, áradó (I. fok 600 cm), Tiszalök-alsó 430 cm, áradó. 

Vízállások a Kötivizig területén ma reggel: Kisköre-alsó 618 cm, áradó, Tiszaroff 651 cm, áradó, Szolnok 639 cm, alig változó, Tiszaug 507 cm, apadó. Szolnokon várhatóan a hétvégén éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet (650 cm).

A vásárosnaményi tetőzés értékéből készített előrejelzések alapján a jelenleg levonuló árhullám Kisköre-alsónál várhatóan 645 plusz-mínusz 15 cm-rel tetőzik január 3-4. között, míg Szolnokon 660 plusz-mínusz 15 cm-rel január 4. és 5. között. 

A Zagyva és a Tarna ezzel szemben ütemesen apad. A Zagyva vízállása ma reggel Jászberénynél 202 cm, apadó, Jászteleknél pedig 349 cm, apadó (I. fok 350 cm). A folyó mentén ma reggel 6 órától megszűnt az árvízvédelmi készültség.

Az apadás ellenére a nappali figyelőszolgálat azonban továbbra is indokolt a Hortobágy-Berettyónál. Borznál a ma reggeli vízállás 278 cm, apadó (I. fok 250 cm).

December 28-án az esti órákban visszaérkezett a KÖTIVIZIG dunai árvízvédekezéshez vezényelt Védelmi Osztaga. A 29 fős különítmény december 25-től vett részt a védelmi munkákban Ásványráró térségében. Többek között a lajtai duzzasztóműnél a vízszintszabályozásban működtek közre.    

Belvízvédekezés
Az igazgatóság működési területén már csak I. fokú belvízvédelmi készültség fenntartása indokolt a kiskörei, a kisújszállási, a jászkiséri, a karcagi, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a jászberényi szakaszokon. A belvízzel borított terület nagysága 7550 hektárt tett ki. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 741 ezer köbmétert tett ki. 

Forrás: Kötivizig.hu

Kapcsolódó cikkek